Filmiskanneri ikuisti monien muistot nykymuotoon (kuukauden lainaaja 11/11)

Kuinoman lainaajatarinat kertovat Kuinomasta lainattujen tavaroiden kokemista matkoista tai muista elämyksistä. Samalla tietysti tulee kerrottua niiden lainaajistakin.

Marraskuun lainaajana Marko.

Sinä olet lainannut omaa tuotettasi Kuinomassa. Mitä tuotetta lainasit muille?

Filmiskanneria.

Miten päädyit aloittamaan skannerin lainaamisen muille?

Tajusin että jossain välissä minun pitää skannata negatiivini sähköiseen muotoon, koska fyysisissä negatiiveissa kuva vain ajan saatossa huononee. Sähköisenähän ne ovat ikuisia. Koska kyse on urakasta mikä tehdään vain kerran, ja tietäen kuinka nopeasti tekniikka kehittyy, halusin tehdä skannauksen käyttäen parasta mahdollista laatua.

Mutta tiesin että jos skannaan sen suhteellisen pienen määrän kuvia mitä minulla oli niin jos pistän sen jälkeen laitteen vaikkapa huuto.nettiin niin hinta tipahtanee liikaa ja omien kuvien skannauksesta tulee kallista. Toisaalta en halunnut ostaa myöskään niitä halvempia skannereita mitä huuto.netistä löytyi, johtuen juuri siitä että niissä joutuu tekemään kompromisseja kuvanlaadussa ja luultavasti myös laitteen käyttöiässä.

Tavoitteena oli parempaa laatua, enemmän ekologisuutta mutta edullisesti. Tästä syystä hieman kalliimman laitteen osto ja vuokraus ja sen jälkeen myynti vaikutti win-win-tilanteelta missä kaikki voittavat, paitsi tietenkin skannerivalmistajat. .

Mistä kuulit Kuinomasta?

Vaikea enää muistaa tarkasti mutta veikkaan että Skimbaaja-lehdessä oli joskus juttua lasketteluvälineiden vuokrauksesta?

Totta. Skimbaaja taisi olla ensimmäinen aikakauslehti, joka kirjoitti Kuinomasta ja laskutavaroiden yhteisöllisestä vuokraamisesta. Miten lainaamisen käytännön toteutus. Koitko esim. vahingonkorvausasiat tai muut lainaamiseen liittyvät erikoistiedot vaikeiksi?

No eipä oikeastaan. Vahingonkorvausmääräksi pistin lähinnä jonkun arvion mutta oikeastihan sitä olisi kannattanut päivittää säännöllisesti.

Jännittikö vieraille ihmisille oman skannerin lainaaminen aluksi?

Kyllä. Koska laitteen ostohinta oli kuitenkin korkea niin hyväksyin vain noudot, jolloin pystyin näkemään vuokraajan. Vähemmän teknisessä laitteessa pikku kolhut eivät haittaa mutta tuollaisissa laitteissa ongelma on että laite pitää jollain tasolla tarkastaa palautuksen jälkeen ja ennen uutta vuokraajaa. Ainoastaan kerran postitin skannerin mutta sitä ennen kyllä tein aika paljon tarkistuksia lainaajasta että tiesin että toisessa päässä on ihan oikea ihminen. Postikulut noissa kuitenkin ovat suht isot suhteessa vuokrahintaan ja kuljetuksessa on aina riskinsä niin lopetin sen jälkeen postin käytön ja siirryin vain noutoihin.

Millaisia lainaajat yleensä olivat?

Aika paljon oli enemmän tosissaan valokuvaamista harrastavia. Olisin odottanut enemmän samanlaisia kuin minä jotka heräävät siihen että tuo siirto kannattaa tehdä jossain vaiheessa eikä odottaa siihen että vintin laatikot ovat täynnä haalistuneita kuvia. Koska minulla sattui tuuri tuon skannerin valinnassa, niin aika moni olisi mielellään sen ostanut omakseen. Ja lopulta myinkin sen sitten yhdelle entiselle lainaajalle.

Lainatessa on tosi yleistä, että lainaajat ovat jonkin asian aktiiviharrastajia. Hyvä puoli on silloin se, että tuotteen tietää olevan osaavissa ja hyvissä käsissä. Kohtelivatko lainaajat sinunkin skanneriasi hyvin?

Varmaanki, ottaen huomioon että laite pysyi kunnossa eikä mitään näkyviä kolhuja tullut.

Kuulitko mitä lainaajat olivat skannerillasi tehneet ja saaneet aikaiseksi?

Kuulin. Moni siirsi diakuviaan sähköisiksi. Minullahan oli vain näitä pakettikameran negoja ja aps-rullia joista tuo skanneri ei enää olisi enempää tarkkuutta irti saanutkaan mutta diakuvissa luultavasti laitteen todelliset kyvyt nähtiin. Taisin saada jotain kuviakin joskus lahjaksikin.

Tuliko lainaamisesta hyvä mieli?

Jaa-a, yllättävän vaikea kysymys. Oikeastaan suhtauduin tuohon aika rationaalisesti kun laskin asian taloudellista ja ekologista puolta.

Miten skannerin noudot ja palautukset sujuivat?

Hyvin vaivattomasti. Sovittiin ajankohtia ja joustoja puolin ja toisin mutta erikseen ei tarvinnut istua lainaajaa odottelemassa.

Miten varausten hallinta ja esim. vastaanottojen tai kuittausten palautukset Kuinomasta sujuivat?

Täytyy sanoa että tämä tilannekuittausten puoli toisinaan unohtui itseltäni, mutta hyvä juttu, että nuokin voi tuonne kuitata, niin tietää tilanteen eikä tule sitten niin herkästi epäselvyyksiä.

Kuittaukset ja siten lainauksen tilanteen aktiivinen seuraaminen ovat juuri erikoistilanteissa ja ongelmissa korostuvia asioita. Ei niistä tarvitse kenekään stressata itseään, jos tuntuu, että homma menee hyvin muutenkin. Lainaatko usein muita omia tavaroitasi muille?

Enpä oikeastaan. Tavaraa vaan kertyy liikaa ja paljon on kyse siitä voiko sen järkevästi asettaa vuokralle. Skannerin rahoilla on kyllä uusi vehje jo ostettu ja se lienee tulee lainaan kunhan omalta käytöltä ensin ehtii :)

Mitä mieltä olet yleisesti vuokraamisesta verrattuna tavaroiden ostamiseen?

Uskoisin että vuokraaminen on erittäin toimivaa teknisissä laitteissa joissa kehitys on nopeaa ja jos laitteella ei ole muutoin paljoa käyttöä. Samaten kun on tiedossa että halvemmat laitteet voidaan hyvinkin tehdä toimimaan vain tietty aika ( on olemassa lukuisia esimerkkejä kuinka kondensaattoreilla voidaan vähentää laitteen käyttöikää) , niin lainaustoiminnalla on mahdollista ostaa hieman laadukkaampi laite jolloin käyttöikä on pitempi ja vähennetään jätettä myös sitä kautta. Tästähän on sinänsä aika paljon kirjoituksia kuinka internetin aikakaudella jotkut asiat mitkä aikaisemmin olivat vaikeita järjestää, yhtäkkiä ovatkin parin klikkauksen päässä ja mahdollistavat uusia vaihtoehtoja ja toimintatapoja. Lainaustoimintaahan voi harrastaa vanhaan tapaan kaveripiirissäkin mutta erikoislaitteille ei välttämättä löydy niin tarvetta tai sitten kaikilla kavereillasi omat jo on. Netti mahdollistaa laajentaa lainauspiirejä ja kun lainauksesta poistetaan se osuus mitä minä sanon kitkaksi, hiekaksi, menoksi eli kun lainaajan ja lainaavan välinen yhteydenpito toimii jouheasti, mitään epävarmuuksia tai epäselvyyksiä ei ole niin lainaamisesta tulee vaivatonta ja joustavaa, ja ennenkaikkea kivaa.

Suurkiitos Marko haastattelusta. Kivoja lainaushetkiä kaikille!