Kerro tuotteesta

Varaa tuote

Tuotekuvat
Trangia.jpg Trangia_osat.jpg

Trangia retkikeitin
Trangia retkikeitin, sprii- ja kaasupoltin, teräksiset kattilat, paistinpannu, pakkauspussi. Utsjoki-Inari-Pohjois Norja

Kuvaus

Huom. Kysy myös muita retkeilyvälineitä. Esimerkiksi Trangia retkikeitin, makuualusta,makuupussi,teltta.

Trangia on ruotsalainen retkikeitin. Se on monipuolinen, kevyt ja helppo käyttää, minkä vuoksi se on erityisen suosittu partioretkillä. Trangiaa kutsutaan myrskykeittimeksi, koska se toimii olosuhteista riippumatta. Kova tuuli, pakkanen sekä vesi- tai räntäsade eivät estä Trangian toimintaa.
Sisällysluettelo
[piilota]

* 1 Polttoaineet ja polttimot
o 1.1 Sprii
o 1.2 Kaasu
o 1.3 Multi-fuel
* 2 Osat
o 2.1 Kokoaminen
o 2.2 Kahva
* 3 Käyttö
* 4 Käyttövinkkejä
o 4.1 Paistinpannu
o 4.2 Talvikäyttö
* 5 Mallit
o 5.1 25-sarja
o 5.2 27-sarja
o 5.3 Lisävarusteet
* 6 Muuta
* 7 Valmistaja

Polttoaineet ja polttimot
Sprii

Perusmallin Trangian polttimossa poltetaan denaturoitua spriitä (tuotemerkkeinä esimerkiksi Sinol, Marinol, T-Röd). Spriipoltin toimii lähes kaikissa lämpötiloissa, mutta pakkasella polttimon teho vähenee. Esilämmittimellä pystytään tehohäviötä vähentämään (kts. kohta talvikäyttö).
Kaasu

Trangiaan saa lisävarusteena kaasupolttimon. Kaasukeitin on huomattavasti tehokkaampi kuin spriikeitin eli ruoka lämpiää nopeammin. Spriikeittimen lämpöarvo on noin 30 MJ/kg, kun kaasulla se on noin 46 MJ/kg, eli myös polttoainetta kuluu kaasulla vähemmän kuin spriillä saman määrän lämmittämiseen. Puhtaasti palava kaasukeitin ei nokea kattilan pohjia. Lisäksi lämpötilan säätäminen kaasupolttimolla on helpompaa kuin spriipolttimolla, koska kaasupolttimoon kuuluu säätönuppi. Kaasupoltin toimii ilman vippaskonsteja noin kymmeneen pakkasasteeseen asti. Kylmillä ilmoilla kannattaa käyttää "talvikaasua", jossa butaanin ja propanolin suhde on hieman eri kuin normaalissa kaasussa. Kylmällä ilmalla kaasupatruunaa voi lämmittää takin sisällä tai esimerkiksi makuupussissa tai jopa kaataa termospullosta toiseen kattilaan lämmintä vettä, johon asettaa kaasupullon. Lämpimän kaasupullon teho on noin kaksinkertainen kylmään verrattuna, ja samalla kaasun käyttölämpötila-alue laajentuu.

Trangiaan voi hankkia esim. Markill–Vauden valmistama adapterin, jolla tavallisista edullisista puhkaistavista kaasupulloista saadaan Trangian Primus-kierteille sopiva kaasupullo. Adapteria myyvät ainakin Suomen Latu ja Varuste.net-verkkokauppa. Kaasua saa mm. partiokaupoista, hyvin varustetuilta huoltoasemilta ja tavarataloista. Kaasupatruunat ovat kertakäyttöisiä.

Kaasun kulutus on suhteellista, mutta yksi tapa seurata sitä on teipata kestävää teippiä pullon ympäri ja tehdä teippiin pieni viilto/merkki aina kun yksi kattilallinen kiehuvaa vettä on keitetty eli kaasua on käytetty viidestä kymmeneen minuuttia. Laskemalla näiden käyttökertojen määrän voi pitää kirjaa kaasun kulutuksesta.
Multi-fuel

Trangiaan on lisäksi saatavilla siihen sopivia, kolmannen osapuolen valmistamia multi fuel -polttimoita, joissa voidaan polttaa esimerkiksi bensiiniä, valopetrolia tai dieseliä. Suositeltavinta on polttaa puhdistettua bensiiniä eli ns. pienkonebensiiniä, sillä se nokeaa vähemmän ja myrkyllisten kaasujen määrä on vähäisempi kuin normaalilla bensiinillä. Myös tavallinen lyijytön 95-oktaaninen bensiini toimii hyvin. Valopetrolilla lämmittäessä tulee poltin esilämmittää Sinolilla.
Osat
Trangian osat
Trangian osat

Keittimen runko muodostuu kahdesta osasta, jotka kiinnitetään toisiinsa "pohjistaan". Polttimo asetetaan alemman pohjassa olevaan reikään eli rungon keskelle. Runko toimii polttimon tuulensuojana.

Trangian perusmalliin 25-1 kuuluu polttimon lisäksi kaksi kattilaa (1,5 ja 1,75 litraa), kahvat, paistinpannu (joka toimii myös kattiloiden kantena), liekinrajoitin sekä pakkaushihna. Perusmalli on alumiininen, mutta kattiloita ja pannuja saa myös teräksisenä tai Teflon-pinnoitteella. Kaikki osat saa koottua yhteen pakettiin, jolloin keitintä on helppo kuljettaa mukana.

Markkinoilla on myös 27-sarjan Trangiat 1-2 hengelle, jotka ovat pienempiä versioita normaalista 25-sarjasta (kaksi 1,0 litran kattilaa). Lisäksi on olemassa minimalli, jonka ainoan kattilan (0,8 litraa) jalusta on mahdollisimman pieni eikä siinä ole tuulensuojaa.

Useissa Trangia-malleissa tulee nykyään mukana muovinen leikkuulauta, joka toimii myös siivilänä ja pannun suojana kun Trangia on pakattu. Alusta ei kestä kuumentamista.

Kokoaminen
Trangia kuljetuskunnossa
Trangia kuljetuskunnossa

Etsi tasainen ja palamaton alusta Trangialle. Avaa ja irrota remmi kokonaan. Laita alimmaksi yhdeltä sivulta ja päältä reikäinen rungon osa, reikäinen puoli kohti tuulen suuntaa. Sprii- tai kaasupolttimo tulevat keskellä olevaan reikään ilman kantta, alaosassa on oma reikä kaasupullon letkulle. Rungon alaosaan kiinnitetään tuulensuoja, jonka yläreunassa olevat kolme pidikettä käännetään joko ylös- tai alaspäin riippuen siitä, aiotaanko käyttää kattilaa vai paistinpannua.
Kahva

Trangian kattiloiden ja pannun kahvana toimivat pihdit ovat yksi rakkaimmista partiotarvikkeista ainakin nimien määrän perusteella – pihtejä kutsutaan esimerkiksi elukoiksi, skoteiksi tai pekkaniskoiksi. Lisää nimiä löydät luettelosta.
Käyttö

Spriillä toimivan Trangian polttimoon kaadetaan polttonestettä enintään 3/4 sen tilavuudesta. Polttimo sytytetään tulitikulla viemällä se palavana lähelle nesteen pintaa, jolloin sprii höyrystyy ja syttyy palamaan. Kattila tai pannu laitetaan pidikkeiden varaan. Pannua voi käyttää kattilan kantena. Polttimon päälle laitetaan liekinrajoitin, jos Trangia palaa liian kuumana. Polttoneste annetaan palaa loppuun asti aina kun se on mahdollista. Tarvittaessa sammuttaminen onnistuu asettamalla rajoitin polttimon päälle kokonaan kiinni käännettynä. Kaasupoltinta käytetään sen omien ohjeiden mukaan.
Käyttövinkkejä
Trangia käyttövalmiina
Trangia käyttövalmiina

* Polttimo tulee säilyttää aina erikseen muovipussissa, koska muuten sinne jääneet polttonesteet valuvat kattiloihin. Jo tippa Sinolia tekee ruuasta niin pahan makuista, ettei sitä voi syödä. Pyri lisäämään polttonestettä polttimoon järkeviä määriä ja jätä polttimo tyhjäksi kuljetuksen ajaksi. Jälkipoltolla (ruoanlaitosta yli jääneellä polttonesteellä) voi esimerkiksi lämmittää tiskivedet.
* Älä lisää vielä kuumaan, saati palavaan, polttimoon polttonestettä, sillä hiha ja käsi saattavat tällöin kärventyä ikävästi. Vielä kuumaan polttimoon ei myöskään saa laittaa kuljetuskantta, koska tällöin kumitiiviste sulaa käyttökelvottomaksi.
* Polttimon pussissa voit myös säilyttää tulitikkuaskia, jotta tikut olisivat kätevästi saatavilla sytytyshetkellä. Laita Trangian tarpeettomat osat talteen polttimon pussiin kokkailun ajaksi. Näin rajoitin ja remmi pysyvät hyvässä tallessa.
* Kattilat mustuvat, mutta ne saa puhdistettua teräsvillalla. Mustumista voi välttää voitelemalla kattilan pohja tiskiaineella (esim. Fairy) tai palasaippualla ennen käyttämistä. Tällöin pesuaine kerää noen ja kattila on huuhtaisulla säihkyvän puhdas. Trangian pesemisestä tiskikoneessa on ristiriitaisia väitteitä: jotkut sanovat, että kaikki Trangia-mallit voidaan pestä tiskikoneessa, mutta käyttäen tiskiainetta (ainakin Pirkka ja Finish on todettu toimiviksi) joka ei sisällä natriumhydroksidia (lipeää) alumiinisten osien kanssa (lipeä syövyttää alumiiniosia ja tekee niistä harmaita). Toisten mukaan Teflon-pinnoitetut sekä alumiinikattilat eivät sovi konepesuun, mutta teräsosat voidaan pestä huoletta koneellakin.
* Kattiloiden nokeentumista voi vähentää lorauttamalla polttonesteen sekaan pienen tilkan (enintään 10%) vettä (ohje keltaisesta pussista, jossa polttimo alunperin toimitetaan). Tällöin enimmät noet lähtevät pyyhkimällä sammaleeseen, lumeen, vessa- tai sanomalehtipaperiin. Trangia kannattaa pyyhkiä aina tiskauksen yhteydessä, sillä noki hidastaa kattilan lämpiämistä ja takertuu tiukemmin, jos musta kattila laitetaan kerta toisensa jälkeen tulelle.
* Sinolin leimahduspiste on +14°C ja Marinolin +10°C (leimahduspiste = nesteen höyry syttyy liekkikosketuksesta), joten Marinolia voi käyttää hieman kylmemmällä ilmalla ilman vaikeuksia tai esilämmitystarvetta.
* Edullisin polttonesteistä on usein ruotsalainen T-Röd, jota on mm. Bilteman valikoimissa. Hyvä tuli -merkkinen neste puolestaan on kätevimmän kokoisissa ja kestävissä puolen litran pullossa.
* Trangiaan saa nykyään ostettua näppäriä kuljetuspusseja, tai sellaisen voi helposti askarrella itsekin. Kuljetuspussia käytettäessä remmiä ei tarvita. Lisäksi pussin etuna on se, että se estää likaista pannua sotkemasta muita tavaroita.
* Trangian sisälle kannattaa pakata myös teräsvillaa, pienen pullo tiskiainetta sekä pesusieni erillisessä muovipussissa. Mukaan saa mahtumaan vielä pienen vispilän ja kauhankin.

Paistinpannu

* Vaikka Trangian logossa pannu eli kansi on kattilan päällä ylösalaisin, kannattaa pannu pitää oikein päin jotta polttimo saa paremmin ilmaa eivätkä polttonesteen höyryt pääse tekemisiin ruuan kanssa. Toisaalta on olemassa myös kokemusperäisiä näkemyksiä siitä, että vesi lämpiää kattilassa nopeammin, kun kansi on reunat alaspäin.
* Jos Trangiassa on Teflon-pinnoitteinen paistinpannu, täytyy kuljetuksen yhteydessä pannun sisäpuolelle asettaa kangas tai vaikka edellä mainittu muovinen leikkuualunen suojaamaan pintaa kattiloiden reunojen aiheuttamalta kulumiselta. Kankaan voi myös korvata tiskirätistä leikatulla palasella, jota voi käyttää myös muihin tarkoituksiin.
* Trangian oma paistinpannu on laakea ja kuumenee keskeltä paljon enemmän kuin reunoilta, joten se ei oikein sovi lettujen paistamiseen. Trangian päälle saa kuitenkin aseteltua tavallisen pienen ja lyhytvartisen Teflon-pannun, jollaisella et voisi paistaa nuotiossa. Toisaalta lettujen paistaminen onnistuu Trangian vakiopannullakin ja paistinlastalla (muovinen lasta on paras), kunhan käyttää nestemäistä paistoöljyä (esimerkiksi rypsiöljyä) ja antaa öljyn ensin kiehua kunnolla pannun pinnassa. Liekinrajoitinta kannattaa pitää hieman suljettuna, koska täydellä teholla polttonesteen liekki kuumentaa liikaa pannun keskiosaa ja näin käräyttää letun hyvin nopeasti.

Trangian pystytys kesken
Trangian pystytys kesken
Talvikäyttö

Talvella lumihangessa Trangia sulattaa itsensä nopeasti lumen sisään. Asettelemalla risuja ristiin Trangian alaosan alle sen saa pysymään lumen päällä. Vaihtoehtoisesti irtolumen voi myös lapioida pois.

Trangiaan on saatavilla ns. talvipoltin, eli polttimon alle tuleva esilämmitinkuppi. Kupin huokoiselle materiaalille kaadetaan polttonestettä, joka palaessaan lämmittää itse polttimoa ja siinä olevaa polttonestettä. Kovilla pakkasilla polttimon alle sytytetty lämpökynttilä eli tavallinen tuikku hoitaa esilämmittimen homman. Älä koskaan lämmitä Trangian poltinta toisella polttimella!
Mallit
25-sarja

25-sarjan kattilat ovat kooltaan 1,5 ja 1,75 litraa, halkaisija 22 senttimetriä.

* 25-1: Kaksi alumiinikattilaa ja alumiinipaistinpannu
* 25-1 UL: Kaksi kattilaa ja paistinpannu, kaikki ultrakevyttä alumiinia
* 25-1 HA: Kuten 25-1 UL, mutta materiaali ultrakevyttä kovaa Anodized-alumiinia
* 25-2: Sama kuin 25-1, mutta mukana kahvipannu
* 25-3: Kaksi alumiinikattilaa ja Teflon-paistinpannu
* 25-3 UL: Kaksi kattilaa ja Teflon-paistinpannu, kaikki ultrakevyttä alumiinia
* 25-3 HA: Kuten 25-3 UL, mutta materiaali ultrakevyttä kovaa Anodized-alumiinia
* 25-4: Sama kuin 25-3, mutta mukana kahvipannu
* 25-5: Kaksi Teflon-kattilaa ja Teflon-paistinpannu
* 25-6: Sama kuin 25-5, mutta mukana kahvipannu
* 25-7: Kaksi teräspintaista kattilaa (Duossal) ja teräspintainen paistinpannu
* 25-8: Sama kuin 25-7, mutta mukana kahvipannu

27-sarja

Kuten 25-sarja, mutta kattiloiden koko yksi litra ja halkaisija 18 senttimetriä.
Lisävarusteet

* Kahvi- ja teepannu
* Leikkuulauta
* Talvipoltin
* Kääntövarrellinen teflon-paistinpannu
* Pakkauspussi
* Kaasupoltin sekä adapteri kierteettömien kaasupatruunoiden käyttämiseksi
* Varaosat kaikkiin 25- ja 27-sarjaan kuuluviin osiin

Muuta

* Tiesitkö, että Venäjällä Trangian nimi on Finncooker?

Valmistaja

* http://www.trangia.se/

Perustietoa

Valmistaja: Trangia

Mallinimi: Trangia 25

Valmistusvuosi: 2000 *
* Arvio, tarkka valmistusvuosi ei tiedossa.

Tuotteen kunto

Toiminnallinen kunto:

Hyvä (uutta vastaava)

Yhteisön arvio:

Toiminnallista kuntoa ei ole vielä arvioitu

Sinun arviosi:

Kirjaudu sisään äänestääksesi

Ulkonäkö ja ulkoinen kunto:

Hyvä (uutta vastaava, vain täysin uuden tuotteen kiiltävyys poistunut)

Yhteisön arvio:

Ulkoista kuntoa ei ole vielä arvioitu

Sinun arviosi:

Tuotteen nykyarvo*:

180 euroa
* Hinta, jolla samanlainen ja samassa kunnossa oleva tuote olisi nyt helposti ja nopeasti ostettavissa.

Yhteisön arvio:

60 euroa (1 ääni)

Sinun arviosi:

Kirjaudu sisään äänestääksesi
Laina-ajan vahingonkorvaushinnat

Koko tuotteen korvaushinta*:

180 euroa
* Tuotteen nykyarvo on aina ylin korvaushinta. Ylin korvaushinta maksetaan esim. tuotteen hukkuessa tai hajotessa kokonaan.
Lainaamiseen liittyvät tiedot

Toimitustapa:

Nouto omistajalta (Utsjoki, 99980)

Lainaushinnat normaalisti:

Sulje

4 €/vrk

4 euroa/vrk (esim. ensimmäinen viikko 28 euroa)